מה הם הגורמים המשפיעים על שער החליפין?

שער החליפין רלוונטי לכל מי שרוצה להמיר כסף משקל חדש למטבע אחר, או להפך. השער דומה במקרים רבים לבורסה, הוא משתנה כל הזמן ובכל יום ערכו יכול להיות בגובה אחר. הגורמים המשפיעים על השווי של המטבע, על עלייתו או על ירידתו הם הריביות המשתנות, אינפלציה, התערבות פוליטית במטבע ותהליכים פוליטיים נוספים. חלק מהגורמים הללו משפיעים על שווי המטבע במהירות ולטווח הקצר, וחלקם משפיעים עליו בטווח הארוך.

פירוט הגורמים השונים המשפיעים על שער החליפין:

שינויי הריבית – בנק ישראל מחליט מהו גובה הריבית במשק. באופן כללי אפשר להגיד כי כל עלייה של הריבית מחזקת את מטבע השקל הישראלי ומחליש את הדולר. כלומר, בכל פעם שהריבית עולה, המרת המטבע הישראלי נותנת תמורה גדולה יותר במטבע החוץ (כאשר השקל מתחזק הוא בעצם שווה יותר כסף במטבע חוץ, ולהפך).

רמת האינפלציה – רמת האינפלציה הלכה למעשה מסבירה כמה הכסף שווה. ככל שהאינפלציה גבוהה יותר כך ערכו של השקל הישראלי יורד, ולכן המרת השקל תיתן תמורה נמוכה יותר למטבע החוץ. האינפלציה עצמה היא תוצאה של גורמים שונים והיא משפיעה על שער החליפין.

תהליכים פוליטיים – בהסתכלות כלכלית היסטורית אפשר לראות כי בוצעו לא מעט התערבויות ממשלתיות אשר הובילו בין היתר לשינויי שער החליפין. התערבות פוליטית שכזו יכולה להיות רכישה של דולרים על ידי המדינה והיא תתבצע במטרה להגן על היצואנים. מדובר בפתרון זמני שמשפיע על שער החליפין ובעיקר מנסה לייצב אותו.

איפה הכי כדאי לרכוש מטבע חוץ?

כל מי שרוצה להחליף את המטבע הישראלי במטבע אחר או לבצע את הפעולה ההפוכה, צריך להכיר את האפשרויות העומדות לפניו ואת היתרונות והחסרונות השונים של כל אפשרות:

  • בנקים – הבנקים מאפשרים לרכוש מטבע חוץ והם לוקחים עמלה משתנה על פעולה זו (אפשר לנהל על כך משא ומתן בחלק מן הבנקים). היתרון של הבנק הוא שהשער המתקבל הוא שער החליפין והביטחון בקבלת שטרות אמינים (שאינם

    מזויפים). החיסרון של הבנק הוא בעמלה, ושער החליפין עליו אי אפשר להתווכח ולהפוך אותו לאטרקטיבי יותר.

  • כספומט – ישנם כספומטים אשר מאפשרים לבצע משיכת מזומנים בשטרות חוץ. היתרון של שיטה זו הוא הקלות לבצעה והנוחות שהיא מציעה. החסרונות רבים, ובהם עמלת משיכה גבוהה מאד, לא תמיד המטבע הרצוי נמצא בכספומט

    ובאופן כללי, לא כל כספומט מחזיק גם במטבע זר.

  • בנק הדואר – בבנק הדואר אין עמלה על רכישת מטבע חוץ ובנוסף, בסכומים גבוהים אפשר לקבל הנחה בשער החליפין. עם זאת, לא תמיד יימצאו בבנק השטרות המבוקשים, ולעתים הסניף גם אינו מתכנן להביא אותם.
  • נקודת צ’יינג’ – זוהי האפשרות המשתלמת ביותר לביצוע המרת כספים. הצ’יינג’ אינו גובה עמלה עבור המרת המטבע, ולרוב יציע שער חליפין אטרקטיבי יותר מכל האפשרויות האחרות. צ’יינג’ המבצע המרות רבות מדי יום מצליח, בין היתר, בזכות אמינותו ובשל הפיקוח שמתבצע עליו דרך משרד האוצר. אפשר להגיד בביטחון כי היום זוהי הדרך המשתלמת ביותר לבצע את הרכישה.

    מעוניינים לרכוש מט”ח? צרו איתנו קשר עוד היום. נשמח לתת לכם שערי מט”ח משתלמים במיוחד.